Skip to content
Hem » Kan standarder få oss att prata samma språk?

Kan standarder få oss att prata samma språk?

Har du eller dina kollegor vid dialog med IT eller andra yrkesområden haft svårt att nå fram och upplevt att det är som om vi inte använder samma språk? Det finns idag en mängd professioner och specialister som arbetar med informationshantering ur olika perspektiv. Dialogen tätnar och allt fler ser behovet av samarbete över yrkesgränserna. Digitaliseringen, fokus på en datadriven verksamhet och olika former av AI utmanar, skapar nya arbetsfält och möjligheter. Verksamheten är ofta komplex. Vi behöver varandra men vi behöver också förstå varandra bättre. Kan standarder få oss att prata samma språk?

Standarder syftar i grunden till att underlätta kommunikation och handel. Svenska institutet för standarder (SIS) arbetar på regeringens uppdrag, eftersom det finns ett nationellt intresse, att tillvarata de fördelar som standarder ger. I vardagen möter vi en mängd olika standarder när vi rör oss från hemmet till arbetet. Många standarder är kopplade till fysiska fenomen som byggnader, transporter och produkter av olika slag. Men vi har även standarden som handlar om information och dokumentation, såväl fysiska informationstillgångar som digitala informationstillgångar och hur vi systematiskt arbetar med att styra och leda verksamhetsområdet.

Som professionsförening har Arkeion valt att engagera sig i den svenska kommittén för standardutveckling inom informationsförvaltning SIS/TK 546. Kommittén har för närvarande två arbetsgrupper AG 1 speglar den internationella ISO/TC 46/SC 11 Archives/Records management, och AG 3 speglar den internationella ISO/TC46/SC 10 Requirements for document storage and conditions for preservation. En hel del är på gång och vi ser gärna att fler experter och specialister engagerar sig i kommitténs arbete. 

Inom ISO är principen ett land en röst och vi är stolta över att vi vill vidmakthålla att Sverige har en röst i världen. Vi samverkar i ett globalt nätverk med ett stort antal länder. I Sverige kan vi anta internationella standarder som svenska standarder och få dem översatta till svenska. Vi kan sprida information kring befintliga standarder, påverka standardutvecklingen och ta initiativ till nya standarder.

Att utveckla standarder kan upplevas som ett tidsödande och långsamt arbete. Men de organisationer som valt att delta i arbetet, ser ofta att vinsten är större än insatsen. Det finns möjlighet att tidigt se vad som är på gång och därför tidigt kunna anpassa riktlinjer, rutiner och föreskrifter i rätt riktning samt att knyta värdefulla kontakter internationellt.

Arkivbranschen borde fundera på om standarder kan användas på ett liknande sätt som inom informationssäkerheten. Det borde vara en självklarhet att ha ett systematiskt arbete kring sin informationsförvaltning baserat på ett Ledningssystem för verksamhetsinformation (LVI). Kan vi bli duktigare på att marknadsföra LVI och integrera LVI i befintliga ledningssystem inom systematiskt arbete med kvalitet, miljö eller informationssäkerhet? Stupar det på, att det i dagsläget saknas lagar eller föreskrifter som hänvisar till att verksamheten ska ha ett LVI? Är det möjligheten att certifiera sig som är ett hinder? Arkeion har i samverkan med SIS/TK 546 tagit fram en enkät om vilka standarder som är kända och används. 

Använd QR-koden för att besvara vår enkät om standarder. 

QR_code_WCY9799

– QR-kod för enkät om standarder.