Vårkonferens 2025
21-23 maj
Falun
Välkommen till Arkeions vårkonferens, med 3 dagar fyllda av lärande, nätverkande och inspiration! Den 21-23 maj samlas vi i Falun, Dalarna – där historia, kultur och naturskönhet möts.
Årets tema är Analoga och digitala spår och på konferensen belyser vi arkivens roll i en digital tid, från fysiska minnen till framtidens digitala utmaningar. Vi bjuder på inspirerande föreläsningar, interaktiva diskussioner och nätverksmöjligheter med fokus på digitalisering, forskning och hållbar informationshantering.
Här under hittar du hela programmet. Några programpunkter är inte helt färdiga, men de kommer så snart som möjligt att finnas på vår webbplats.
Välkommen!

Föreläsare
Program
ONSDAG 21 MAJ 2025
-
Välkommen till Falun. Välkommen till Dalarna. Välkommen till Arkeions vårkonferens 2025. Du kan checka in och lämna ditt bagage på hotellet.
-
Vi beger oss från hotellet till Falu gruva som ligger centralt. Läs mer här på länken för att hitta dit och viktig information inför besöket: Inför besöket – Falu Gruva.
-
Vi beger oss djupt nere under marknivån eller en rundvandring ovan jord runt Stora stöten för att beskåda Falu gruva och får en visning av Dalarnas världsberömda del av Unesco:s kulturarv.
-
En rundvandring i gruvan gör en hungrig. Välkommen till ankomstmiddagen på Geschwornergården precis bredvid. Läs mer här: Om Geschwornergården – Geschwornergården.
TORSDAG 22 MAJ 2025
-
Välkommen till Falun. Välkommen till Dalarna. Välkommen till Arkeions vårkonferens. Nu kan du registrera dig och samtidigt ta en fika med alla kollegor.
-
Vi inleder dagen med en officiell invigning av konferensen. Kommunfullmäktiges ordförande Michael Rosén från vår värd, Falu kommun, hälsar oss välkomna och inleder samtalen om dagens viktiga teman.
-
Hur kan små kommuner komma igång med AI på ett sätt som gör nytta för många – både idag och i framtiden? Vi har arbetat med hur AI ska införas i kommunerna, inte bara här och nu, utan också hur vi kan förvalta det och se till att vi inte låser fast oss i en tid där AI utvecklas i allt högre takt. Stefan Karlberg delar insikter från resan hittills – inklusive tankar, lärdomar och de utmaningar som behövdes hantera. Vi pratar om möjligheterna AI kan ge, fallgroparna att undvika och hur vi ser på säkerhet, regler och praktisk användning. Målet? Att AI ska bli ett långsiktigt verktyg som skapar verklig nytta – inte bara en snabb tekniksatsning.
Föreläsare
Stefan Karlberg är digitaliseringsstrateg på eDIT (Enheten för digitalisering, innovation och teknik), ett samarbete mellan kommunerna Mora, Orsa och Älvdalen.
-
Systematisk informationsförvaltning (SIF) är Uppsala kommuns ledningssystem för informationsförvaltning. SIF införs för att skapa förutsättningar för en effektiv och lagenlig informationsförvaltning som omfattar alla viktiga perspektiv.
Med SIF får informationsförvaltningen en samordnad styrning, ett samordnat stöd, kontinuerlig uppföljning och utveckling. Stödfunktionerna och verksamheterna får förutsättningar för att samarbeta och det blir tydligt vad som ska göras och vem som ska göra det. Det bli mer ordning och reda, helt enkelt.
En del i införandet av SIF är projektet Arbetssätt med verktygsstöd för processbaserad informationsstyrning (AVI). Här upphandlar vi ett koncerngemensamt verktygsstöd för informationsstyrning för bland annat:
- informationskartläggning och informationshanteringsplaner (IH-planer)
- informationssäkerhetsklassning och självvärdering
- riskhantering
- artikel 30-register
- processkartor
Att samla resultatet från dessa centrala perspektiv för informationshantering på en enda plats hoppas vi ska bidra till synergieffekter mellan de olika perspektiven. Uppsala kommun vill alltså vidareutveckla det som fungerar och förbättra det som inte fungerar lika bra genom regelbunden uppföljning och ständiga förbättringar både hos verksamheterna och expertfunktionerna. Det ska vara lätt att göra rätt!
Föreläsare
Pontus Baum är informationsarkitekt och Lina Hedman är arkivarie på Uppsala kommun.
-
Under åren 2019-2024 flyttade Dalarnas museum in i ett nytt magasin, där alla typer av samlingar nu har samlats på en plats. Allt från arkiv till arkeologiska samlingar har tidigare haft egna magasin på olika platser i Falun men är nu samlade på samma ställe. Projektet har haft två olika delar, dels det praktiska flyttprojektet och dels ett forskningsprojekt som har resulterat i en handbok som rör föremålsflyttar ur ett antikvariskt perspektiv. Sara Håkansson kommer att beröra båda projekten men främst fokusera på de praktiska frågorna kring en samlingsflytt. Hur kan en samlingsflytt gå till och hur påverkar det samlingen? Kan man tillgängliggöra en samling genom en flytt?
Föreläsare
Sara Håkansson är samlingschef på Dalarnas museum och projektledde museets flyttprojekt mellan 2022 och 2024. Innan dess var hon Stadsarkivarie i Uppsala och har erfarenhet från både arkiv- och museisektorn.
-
-
E-arkiv Mitt har en gemensam e-arkivlösning för 22 kommuner och samverkar genom avtal kring kunskap om långsiktigt bevarande. Säters kommun är värdkommun för drift och förvaltning. Hör mer om hur samverkan fungerar och hur E-arkiv Mitt jobbar med leveransplanering och ger exempel på lyckade leveransprojekt där verksamheten har stor nytta av e-arkivet.
Föreläsare
Anna-Maria Malmberg är systemförvaltare och projektledare har varit med och startat upp E-arkiv Mitt och förvaltar 22 e-arkiv och projektleder leveranser. Anna-Maria har lång erfarenhet inom IT och digitalisering inom kommunal verksamhet och privata sektorn.
-
1918 beslutade Stora Kopparbergs Bergslags AB att låta dokumentera det fysiska kulturarvet som fanns inom företagets ägor. Den serie byggnadsundersökningar som genomfördes fick internt smeknamnet ”Bergslagsexpeditionen”. Drygt 100 år senare beslutade Falu kommuns kulturförvaltning att i samarbete med Arkivcentrum Dalarna digitisera Faludelarna av ”Bergslagsexpeditionen”. Under föreläsningen beskrivs projektets genomförande och dess betydelse för förvaltningen av Världsarvet Falun, liksom materialets historiska bakgrund och bevarande.
Föreläsare
Björn Fahlén är världsarvsutvecklare på Falu kommun och har lång erfarenhet av byggnadsvård i kulturhistoriska miljöer. Björn Pierrou är arkivpedagog på Arkivcentrum Dalarna, som bevarar Stora Kopparbergs Bergslags AB:s arkivbestånd.
-
Eftermiddagsfika med möjlighet att träffa dina yrkeskollegor.
-
I samband med renovering av ett uthus på Arvid Backlundgården i Svärdsjö, behövde en stor mängd gipsskulpturer flyttas. Det blev starten till en ny inventering av gården och väckte funderingar kring skydd och tillgängliggörande av gårdens arkivmaterial. Det inkluderar bland annat papper och korrespondens, fotografier, en samling konst från konstnärsvänner, samt Arvids skissböcker och förlagor till skulpturer.
Det var 1975 som skulptören Arvid Backlund och hans hustru Ester donerade sitt hem med ateljé till Falu kommun. Tanken var att gården skulle kunna visas för allmänheten av Svärdsjö hembygdsförening. Under sommarhalvåret erbjuds numer en samtidskonstutställning, ett café och guidade visningar av ateljé och bostad.Föreläsare
Annika Petersson arbetar som kultursekreterare på Falu kommun och ansvarar bland annat för kommunens konstsamling, vilket ibland innebär oväntade utmaningar.
-
Dalarnas Folkrörelsearkiv och Arkivcentrum Dalarna har ett brett arkivpedagogiskt samarbete som spänner över allt från skolverksamhet till visningar och utställningar. Tillsammans driver vi ett arkivprojekt riktat till grundskolan under samlingsnamnet Idag är morgondagens historia. Projektets kärnpunkt är att öka förståelsen för arkivens roll och betydelsen av att bevara nutidens källmaterial för framtidens historieskrivning. Vi pratar om utmaningarna för små organisationer att driva länstäckande arkivpedagogik och våra erfarenheter med vår skoluppgift Flaskpost till framtiden.
Föreläsare
Anna Zeniou Garneij är arkivarie och arkivpedagog på Dalarnas Folkrörelsearkiv som bevarar folkrörelse- och föreningsarkiv från hela länet. Björn Pierrou är arkivpedagog och arkivassistent på Arkivcentrum Dalarna. Arkivcentrum Dalarna driver ett näringslivsarkiv med ett fokus på industriarkiv från bergslagsområdet.
-
Hur kan en centraliserad hantering av utlämningsärenden effektivisera arbetet och säkerställa rättssäkerhet? I denna presentation delar Region Dalarna sina erfarenheter från sitt arbetssätt.
Föreläsare
Sandra Eriksson är arkivchef på Region Dalarna.
-
Arkivpedagogikhandlar om att levandegöra arkiven och göra dem tillgängliga för en bredare publik. Genom pedagogiska metoder och kreativa samarbeten kan arkiv användas för att stärka kunskap, engagemang och delaktighet. Föreläsningen ger en introduktion till arkivpedagogikens roll och utveckling samt lyfter fram Arkivpedagogiskt forum och Metodbanken som centrala resurser för att stödja och sprida arkivpedagogiska arbetssätt. Vi diskuterar också utmaningar och möjligheter i att skapa inkluderande och meningsfulla möten med arkivmaterial, med konkreta exempel från olika verksamheter.
Föreläsare
Amanda Vesterlund är generalsekreterare på Svenska Arkivförbundet.
-
-
Mer information kommer inom kort.
FREDAG 23 MAJ 2025
-
Arkivering by Design är ett EU-initierat arbete som syftar till att säkerställa att information hanteras på ett hållbart och tillgängligt sätt genom hela dess livscykel. Med användaren i fokus innebär det att information redan vid skapandet struktureras och förvaltas så att den enkelt kan återfinnas och användas både nu och i framtiden. Genom att integrera arkivering i system och processer från början stärks både rättssäkerhet och långsiktig informationsförsörjning. Projektet Arkivering by Design redovisar sina resultat efter 3 år med intensivt arbete. Projektets deltagare kom från kommuner, regioner och staten.
Föreläsare
Sofia Särdquist är arkivarie på Riksarkivet och delaktig i det nationella arbetet med Arkivering by Design. Därtill har Sofia en roll i det internationella arbetet inom Archiving by Design.
Caspar Almalander är strateg på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och delaktig i det nationella arbetet med Arkivering by Design.
-
Med hjälp av tjänster för e-underskrifter, säker kommunikation och säker identifiering lägger vi grunden till vår digitala transformation. Vi berättar om Uppsala kommuns resa, var vi står nu och vad vi tror om framtiden.
Föreläsare
Annelie Blanck är projektledare för Informationssäkra it-lösningar. Annelie har arbetat som projektledare i över 20 år, och merparten av åren inom Uppsala kommun. Hon har de senaste fem åren haft i uppdrag att införa följande infrastrukturtjänster; säkra meddelanden, säker digital kommunikation ( SDK), e-underskriftportal samt e-tjänstelegitimation. Annelie har även varit projektledare för upprättandet av kommunledningskontorets informationshanteringsplaner, vilket bland annat inneburit att ge verksamhetsstöd i processkartläggningar.
Robert Reineck är gruppchef för informations- och cybersäkerhet. Robert har ca 30 års erfarenhet av arbete och utbildning inom informationssäkerhet både för privat och offentlig sektor. Han har varit med från de tidiga försöken med elektroniska id-kort och e-underskrifter på 90-talet till den bredare användningen vi ser i samhället idag. På Uppsala kommun har Robert varit med och drivit ett förändringsarbete i syfte att stärka organisationens förmåga inom informationssäkerhet vilket bland annat inneburit att ge stöd i framtagandet av säkra e-lösningar.
-
Förmiddagsmiddagsfika med möjlighet att träffa dina yrkeskollegor.
-
Det finns många frågeställningar kring bevarandet av elektroniska underskrifter. Hur ska arkivarien förhålla sig till dem? Vem har ansvar för vad? Riksarkivet har utrett frågan och kommer med ett ställningstagande. Riksarkivet behandlar de rättsliga förutsättningarna för bevarande av e-signaturer och vad det medför, men däremot inte tekniska krav eller vad som behöver signeras.
Föreläsare
Manda Gabrielsson är utredare på Riksarkivet på enheten för utredning och utveckling.
-
Under föreläsningen kommer vi att följa Sydarkiveras utveckling under de senaste tio åren, både ur ett yttre och ett inre perspektiv. Vi får en inblick i hur verksamheten har förändrats och vuxit över tid, samt hur lokalpressen har bevakat dess framsteg. Dessutom delas personliga reflektioner om hur upplevelsen av Sydarkivera har förändrats, både före och efter att ha blivit en del av organisationen.
Föreläsare
Magdalena Salomonsson är arkivarie och medlemssamordnare på Sydarkivera, på enheten för tillsyn och informationsförvaltning.
-
Lunch mellan kl. 12:00 – 13:30.
Konferenspris
Medlemspris, Early bird 5 400 kr (boka senast 7 maj)
Medlemspris, Regular 5 900 kr (pris från 8 maj)
Ej medlem, Early bird 6 900 kr (boka senast 7 maj)
Ej medlem, Regular 7 400 kr (pris från 8 maj)
Samtliga priser är exklusive moms.
I konferensavgiften ingår förmiddagskaffe, lunch och efter- middagskaffe under konferensdagarna samt visning av Falu gruva och anslutande välkomstmiddag på 21 maj, samt konferensmiddag på Quality Hotel Grand Falun den 22 maj.
Anmälan
Anmäl dig här:
Arkeions vårkonferens 2025
(länken går till jirango.com).
Avbokningsvillkor
Deltagarplats kan alltid överlåtas till en kollega (meddela oss om du ändrar deltagare).
Sista anmälningsdag
7 maj 2025
Upplysningar
Arkeion kansli, 08-121 513 21, arkeion@arkeion.se.
Använd gärna hashtaggen #arkeion2025 i sociala medier.
Fotografering
Vi tar ibland bilder och spelar in våra konferenser. Bilderna och filmerna kan komma att användas i trycksaker och på webben för att informera om vår verksamhet. Som deltagare har du rätt att göra invändningar. Du kan läsa mer om föreningens behandling av personuppgifter på vår webbplats.